De missie belangrijker vinden dan winst maken. Dat is het bedrijf dat Groene Bouwhekken is en wil zijn. Groene Bouwhekken wil een gezonde arbeidsmarkt waar iedereen aan het werk kan. Met het bedrijf wordt werk gecreëerd voor mensen die (re-)integreren. 

‘Wat mij betreft is er niemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, het is juist onze huidige arbeidsmarkt die deze afstand heeft gecreëerd en bevestigd’, zegt Matthijs, mede-oprichter van Groene Bouwhekken. Samen met Hugo en Robbert richtte hij Groene Bouwhekken in 2016 op. Matthijs, Robbert en Hugo willen met de onderneming ruimte creëren voor mensen die op andere plekken geen kans krijgen.

Extra tijd en aandacht

Robbert: ‘Er zit een groot gat tussen een beschermde en een niet-beschermde werkomgeving. Het idee van ‘niet lullen, maar poetsen’ werkt niet voor iedereen. Sommige mensen hebben langer de tijd en meer aandacht nodig om iets te leren. Die aandacht en tijd kunnen onze sociale partners hen bieden.’ Hugo vult aan: ‘Het leuke is dat wij eigenlijk niks met bouwhekken hebben. Een bouwhek is uiteindelijk maar een middel. Want uiteindelijk draait alles om onze intrinsieke motivatie; iedereen verdient een kans om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.’

Een werkplek voor iedereen

Het proces van Groene Bouwhekken is zo ingericht dat bij elke stap sociale partners aan werk geholpen worden. Van de productie en de plaatsing van de hekken tot het klaarmaken en onderhouden van de plantenbakken. Robbert:’ Wij betalen hiervoor een eerlijke prijs, regelen de inkoop en helpen met het slim inrichten van werkprocessen. Dit doen wij zodat zij zich kunnen focussen op waar ze goed in zijn; mensen helpen met re-integreren. Daarnaast is het natuurlijk mooi als iemand door kan groeien van de sociale onderneming naar een regulier bedrijf. Er is veel vraag naar goede vakmensen en met de juiste begeleiding kunnen mensen dit punt bereiken.’

Aan de weg timmeren

Pantar is één van de partijen waar Groene Bouwhekken mee samenwerkt. Dit Amsterdamse bedrijf heeft onder andere een houtwerkplaats waar mensen werken die bijvoorbeeld een beperking hebben of al lange tijd niet gewerkt hebben. Zij leren daar het vak van timmerman en bouwen een werkritme op. Ook als iemand nooit kan overstappen naar regulier werk, krijgen zij een leuke werkplek bij Pantar. Bekijk hier hoe onze Infrahekken worden gemaakt in de werkplaats.

Gedetineerden aan het werk

Een ander voorbeeld is de samenwerking met de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught. Daarmee wordt weer een andere doelgroep bereikt dan bij Pantar. Een gedeelte van de gedetineerden in Vught mag namelijk werken en kan zelfs een opleiding volgen binnen In-Made, zoals het productiebedrijf wordt genoemd. Matthijs: ‘Door onze producten in de gevangenis te produceren kunnen gedetineerden aan het werk en een opleiding behalen, zodat zij sneller aan een baan komen als ze hun straf hebben uitgezeten.’ Hiermee willen we de kans op succesvolle re-integratie vergroten. Lees hier meer over de samenwerking met de PI Vught.

Social Return on Investment(SROI)

Het sociale aspect van Groene Bouwhekken heeft voor klanten ook een groot voordeel. Onze producten kunnen namelijk bijna altijd als SROI opgevoerd worden. Wil je daar meer over weten of met ons werken? Neem gerust contact op met Hugo. Hij helpt je graag verder.


Wil je nog meer weten? Lees hieronder meer over de missie van Groene Bouwhekken of over SROI.

> Lees ons verhaal

> Bekijk de pagina Social Return