Hugo Ward (Groene Bouwhekken) en Michiel Kok (De Groene Golf)

Kruisbestuiving met De Groene Golf

Een partij waar we als sinds 2018 mee samenwerken is De Groene Golf. Onze eerste ‘kruisbestuiving’ wijde we dus graag aan deze mooie organisatie! Op een regenachtige herfst ochtend gaan we langs bij Michiel (rechts op de foto). Hij is met een vier deelnemers aan het werk in de moestuin die De Groene Golf huurt op Stadstuin Klopvaart van Utrecht Natuurlijk. Twee andere deelnemers zijn binnen bezig. Ze maken pompoensoep voor de lunch. Alle ingrediënten uit eigen tuin natuurlijk. Michiel is de initiatiefnemer die De Groene Golf runt. Hij geeft ons een rondleiding door de stadstuin en vertelt ons over de ‘arbeidsmatige dagbesteding’ die hij aanbiedt.

Groene Bouwhekken en De Groene Golf

In 2018 kwamen we met Michiel in contact via de Nieuwegein@work-challenge. Groene Bouwhekken won deze challenge en daardoor startte de samenwerking met de De Groene Golf. Sindsdien heeft Michiel verschillende projecten voor ons onderhouden, waaronder Winkelcentrum De Gaard, Erfstede, Werkspoorkathedraal, Henriëttedreef en Hanrathstraat. Hugo (mede-oprichter van Groene Bouwhekken, links op de foto) is erg te spreken over de Groene Golf: “Ik waardeer het goede contact en vind het inspirerend om te zien hoe Michiel op zo’n persoonlijk niveau mensen ondersteund en ruimte biedt om zichzelf te ontwikkelen. Dit is de reden waarom wij doen wat we doen!” 

De klussen van De Groene Golf

Michiel heeft dagelijks 4 tot 6 deelnemers waar hij buiten mee aan de slag gaat. Jaarrond werken ze op hun eigen moestuin; schoffelen, zaaien, oogsten, etc. Van de geteelde groenten maken ze elke week soep. De rest mogen de deelnemers mee naar huis nemen en wat overblijft gaat naar de voedselbank. Een keer per twee weken gaat De Groene Golf een middag op pad om de plantenbakken aan onze bouwhekken te onderhouden. Daarnaast werken ze ook nog voor andere organisaties in de wijk. Zo onderhouden ze de buurttuin van Het Leger des Heils bij sporthal de Dreef en de tuin bij Gezondheidscentrum De Amazone.

Rustig en kleinschalig

Michiel leidt De Groene Golf in zijn eentje en dat zou hij ook niet anders willen. Hij blijft bewust kleinschalig, want grote instanties zijn er volgens hem al genoeg. “Ik ben zelf een rustig en geduldig persoon. De tuin waarin we werken is prikkelarm en daardoor erg geschikt voor bepaalde mensen. Deelnemers moet daarbij passen, want als er geen match is werkt zo’n re-integratietraject gewoon niet.” Bovendien gelooft Michiel in de kracht van elkaar helpen. “Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar alle deelnemers wel! Ze kunnen heel wat van elkaar leren als daar ruimte voor is”.

Help Michiel een handje!

De Groene Golf heeft genoeg werk omhanden, maar potentiële deelnemers weten nog niet altijd hun weg naar Michiel te vinden. Werk jij voor een zorginstelling of buurtteam en heb je een cliënt die graag buiten met hun handen werken en in aanmerking komt voor kleinschalige arbeidsmatige dagbesteding? Bel dan met Michiel (06-24797728) of bekijk de website van De Groene Golf.


In de rubriek ‘kruisbestuiving’ zetten we onze sociale partners in het zonnetje. Een welverdiend podium, want zij maken van onze missie werkelijkheid! Daarnaast proberen we een handje te helpen met een vraag of aanbod door middel van ons netwerk.

Meer weten over ons re-integratieproces?
> Bekijk de pagina Social Return