Eén en al bedrijvigheid. Als je over de drempel stapt bij Klus in de Wijk is dat wat je tegenkomt. Een fietsbel rinkelt, een bestelbus komt aangescheurd en ondertussen wordt er gezellig gekletst. Mannen lopen in en uit, krijgen instructies en gaan weer aan het werk.

Deel van de maatschappij

Ik heb op het kantoor in Zwolle een afspraak met Marcel. Deze Zwollenaar heeft het idee bedacht achter Klus in de Wijk en is begeleider van de deelnemers. Klus in de Wijk heeft verschillende vormen gehad, maar nu werken er ongeveer 30 mannen. Ja, allemaal mannen. Al zijn vrouwen ook gewoon welkom. Bijna alle deelnemers hebben een verstandelijke of psychiatrische beperking. Bij Klus in de Wijk krijgen zij de kans om te werken op eigen niveau. Marcel: ‘We willen dat iedereen deel uitmaakt van de maatschappij. Wij kunnen de begeleiding bieden die mensen nodig hebben om toch aan het werk te kunnen.’

Breed inzetbare klussers

Om werk zit Klus in de Wijk ook niet verlegen. Er komen genoeg aanvragen binnen. Van het inpakken van pakketjes, het bezorgen van spullen tot het onderhouden van de plantenbakken van Groene Bouwhekken. Maar ook een oudere dame die thuis revalideert wordt geholpen door het verplaatsen van spullen in huis. De opdrachten die de non-profit organisatie oppakt zijn heel divers, dus ook geen dag is hetzelfde voor de deelnemers.

Plek gevonden of nieuwe stap?

De meeste deelnemers van Klus in de Wijk groeien niet door naar een andere baan, maar blijven extra begeleiding nodig hebben. Bij een aantal lukt het wel om verder te kijken en een nieuwe baan te vinden. Marcel: ‘We kijken per persoon wat er mogelijk is. We geven ze verantwoordelijkheid en ze gaan vaak ook zelf op pad. We horen regelmatig van deelnemers dat zij het gevoel hebben dat zij zichzelf kunnen zijn, ongeacht wie ze zijn en dat ze daar heel blij mee zijn’

Sociale missie van Groene Bouwhekken

De missie van Groene Bouwhekken is om mensen te laten (re-)integreren. Daarom zijn wij ook blij met Klus in de Wijk als partner. Zij hebben de kennis om deze mannen te begeleiden, zodat zij ook hun rol hebben in onze maatschappij.


Klus in de Wijk onderhoud de plantenbakken bij projecten in Zwolle. Benieuwd naar deze projecten?

> Bekijk de projecten hier.

Meer weten over Klus in de Wijk of in contact komen?

> Lees hier meer op hun website