PSO 30+

Groene Bouwhekken heeft het hoogste PSO certificaat!

Yes we hebben ‘m: Groene Bouwhekken heeft het hoogste PSO certificaat: PSO Trede 3 én 30+ ! Matthijs heeft er een half jaar aan gewerkt om deze certificering te krijgen. Maar wat is PSO eigenlijk? Wat heeft het met SROI te maken? En waarom is dit papiertje zo belangrijk voor Groene Bouwhekken? Je leest het in dit artikel.

Missie van Groene Bouwhekken

Groene Bouwhekken streeft naar een inclusieve maatschappij en een gezonde arbeidsmarkt waar voor ieder mens plek is. Er moet voor iedereen ruimte zijn om te leren, te werken en zichzelf te ontplooien. We hebben daarom ons hele proces zo ingericht dat we mensen helpen met (re-)integreren. Dat we goede bedoelingen hebben is duidelijk, maar het is ook fijn om bij aannemers en gemeenten makkelijk aan te kunnen tonen dat het niet alleen een mooi verhaal is. Daarvoor is het PSO-certificaat uiterst geschikt.

Wat is PSO?

PSO staat voor Prestatieladder Socialer Ondernemen. Het is een kwaliteitskeurmerk ontwikkeld door onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO. Het instrument is gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen en geeft inzicht in welke mate organisaties sociaal ondernemen. Het systeem is een ladder waarbij je verschillende treden kunt behalen. Hoe hoger de trede, hoe beter.

Om daarbij een PSO 30+ erkenning te krijgen, moet de organisatie getoetst worden met oog op de nieuwe aanbestedingswet. De Aanbestedingswet beschrijft namelijk de regels en procedures voor aanbesteden in Nederland, zowel onder als boven Europese drempelbedragen.

Op de PSO-ladder

Er zijn 5 niveaus te behalen op de accreditatie. Om het makkelijk en inzichtelijk te maken heeft TNO de PSO-prestatieladder geïntroduceerd. Deze ladder heeft echter niet vijf, maar drie treden, een aspirant status aan de onderkant en bonus aan de bovenkant, deze staat niet in het schema. Dat klinkt misschien moeilijk, maar als je naar het bovenstaande schema kijkt, zie je meteen dat het eigenlijk vrij simpel is. Toch? Mocht je het nét niet helemaal begrijpen, maar wel reuze interessant vinden lees dan verder. Denk je nu: schiet mij maar lek… Scroll dan gerust door naar de volgende kop.

Om trede 1 te behalen moet de organisatie bovengemiddeld presteren in het bieden van werkgelegenheid aan de PSO-doelgroep, mensen die aan het (re-)integreren zijn dus. Dit betekent dat de organisatie aan meer personen uit de PSO-doelgroep werkgelegenheid biedt dan organisaties van dezelfde grootteklasse. Bij trede 2 heeft de organisatie ruim bovengemiddeld gepresteerd in het bieden van werkgelegenheid aan de PSO-doelgroep ten opzichte van andere organisaties uit dezelfde grootteklasse. 

Organisaties die de norm voor trede 3 halen, presteren ver boven het gemiddelde van alle organisaties in het bieden van werkgelegenheid aan de PSO doelgroep. Bovenop trede 3 kun je nog een bonus halen: de PSO 30+ erkenning. De belangrijkste voorwaarde voor het behalen van een PSO 30+ certificering is dat ten minste 30% van de werknemers bestaat uit mensen die aan het (re-)integreren zijn op de arbeidsmarkt. Wij zijn super trots dat we naast de hoogste trede, ook nog de bonus binnen hebben!

PSO en Social Return

Een organisatie kan de PSO-certificering gebruiken als bewijsmiddel dat het bedrijf zelf bezig is met zijn eigen SROI. Steeds meer gemeenten accepteren of waarderen de PSO-certificering daarvoor. Oftewel: bedrijven die werk maken van Social Return en dit kunnen aantonen met een PSO-certificaat, hebben een streepje voor of zijn zelfs de enige organisatie die in aanmerking komen voor een aanbesteding.

Doordat we het PSO 30+ certificaat hebben, voldoen we aan de eisen van artikel 2.82 van de aanbestedingswet. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om aanbestedingsprocedures voor te behouden aan bedrijven die aan dit wetsartikel voldoen. Wij zijn nu dus zo’n bedrijf doordat we het certificaat hebben en daardoor kunnen wij zelfs gemeenten stimuleren om Groene Bouwhekken voor te schrijven in aanbestedingen. De aannemer kan met onze hekken dan weer zijn SROI-verplichting invullen en zo snijdt het mes aan twee kanten!

Kortom: het is belangrijk dat Groene Bouwhekken een PSO Trede 3/30+ certificaat heeft. Zo kunnen wij bij gemeenten en aannemers aantonen dat minstens 30% van de mensen waarmee wij werken, aan het (re-)integreren is. Hierdoor kan een aannemer ons zonder problemen opvoeren als SROI invulling in nagenoeg alle gemeenten van Nederland. Zo timmeren we samen aan een gezonde arbeidsmarkt voor iedereen!

Wil je meer weten over de invulling van ons Social Return proces en in welke gemeente we voor 100% als SROI-invulling zijn op te voeren? Check dan onze SROI pagina


Ben je geïnspireerd en wil je ook samenwerken met Groene Bouwhekken?
> neem contact op om de mogelijkheden te bespreken