Hugo en Rob voor het pand van Basic Activering
Hugo Ward (Groene Bouwhekken) en Rob Apeldoorn (Basic Activering)

Kruisbestuiving met Basic Activering

Sinds 2017 doet Basic Activering groenonderhoud op verschillende projecten met Groene Bouwhekken in Amsterdam. Rob is begeleider bij deze kleinschalige organisatie en gaat wekelijks met zijn team op pad om de plantenbakken te onderhouden. Deze keer gingen wij langs bij Rob, om te kijken wat Basic Activering nog meer doet. Een vrolijk gemozaiekt bord en een aantal vriendelijke mannen wijzen ons de weg naar de koffieruimte. Na een bakkie pleur geeft Rob ons een rondleiding door de verschillende werkplaatsen die Basic Activering op IJburg heeft.

Groene Bouwhekken en Basic Activering

In 2017 startte we ons eerste project met Basic Activering. Een kleine afzetting met slechts 12 plantenbakken bij de verbouwing van het Breeze Hotel in Amsterdam Oost. De samenwerking beviel van beide kanten goed en zodoende volgde andere projecten snel. Momenteel onderhoud Basic Activering de plantenbakken aan de Madurastraat, bij Steigereiland en het Lloyd Hotel.

Van groenonderhoud tot sportrolstoelen lassen

Bij Basic Activering werken dagelijks zo’n 80 mensen. Ze zijn van alle markten thuis. Schoonmaak, klussen, fietsen repareren maar ook basketbal-rolstoelen bouwen. Dat zit zo: de directeur van Basic Activering, Ruud Dettmer, zit zelf in een rolstoel en heeft op hoog niveau rolstoelbasketbal gespeeld. Zodoende zijn ze bij Basic Activering begonnen met het repareren en produceren van ‘Basic Wheels’. Van het lassen van het frame tot de bekleding; alles wordt handgemaakt bij Basic Activering. Er zijn zelfs al meerdere rolstoelen mee gegaan naar de paralympics!

Een duwtje in de juiste richting

Basic Activering is een kleinschalige organisatie met één vestiging in Amsterdam Oost en één in west. De visie van de organisatie is dat een baan helpt om zelf de regie over je leven in handen te nemen. Daar sluit Rob zich bij aan. “Een mens moet bezig zijn om zich goed te voelen. Werken draagt daaraan bij. Soms heeft iemand een duwtje in de juiste richting nodig en soms een schop onder de kont. Voor beide kunnen mensen bij ons terecht.” Lacht Rob. Basic Activering biedt arbeidsmatige dagbesteding aan. Hierdoor bouwen de de deelnemers werkervaring en zelfvertrouwen op met uitzicht op een reguliere betaalde baan.

Help Rob een handje!

Door corona heeft Basic Activering niet het beste jaar achter de rug wat betreft opdrachten. Heb jij als particulier of bedrijf nog een mooie klus? Neem dan contact op met Rob (0642110480) of bekijk de website van Basic Activering.


In de rubriek ‘kruisbestuiving’ zetten we onze sociale partners in het zonnetje. Een welverdiend podium, want zij maken van onze missie werkelijkheid! Daarnaast proberen we een handje te helpen met een vraag of aanbod door middel van ons netwerk.

Meer weten over ons re-integratieproces?

> Bekijk de pagina Social Return