Background

Berkel Centrum West

 

Berkel en Rodenrijs, Gemeente Lansingerland

Het project

Aan de westzijde van het centrum zijn graslanden en de parkeerplaats uitgewerkt in een hoogwaardig bouwplan: Berkel Centrum West. Door de realisatie wordt het centrum van Berkel en Rodenrijs verder ontwikkelt als hoofdwinkelcentrum van Lansingerland. Het plan bestaat uit een supermarkt, winkels, horeca en parkeergelegenheid. Ook worden circa 170 appartementen in diverse prijsklassen gebouwd, waarvan een fors aandeel bestemd is voor starters.

De toekomstige bouwgrond die direct aan het winkelcentrum grenst ligt, tot grote frustratie van winkeliers en bezoekers, al een tijd braak. Om de uitstraling en overlastervaring te verbeteren heeft Gemeente Lansingerland ervoor gekozen om het terrein in ieder geval tot de bouw van start gaat af te zetten met maarliefst 99 Groene Bouwhekken voorzien van plantenbakken.

De bouwhekken zijn gemaakt door Bouwloods Utrecht. Een sociale werkplaats waar mensen (re-)integreren en een opleiding krijgen tot timmerman. De planten worden geleverd door de Groendiensten Reinaerde. Een sociale onderneming die opleiding biedt aan jongeren tot assistent-hovenier. Het onderhoud van de planten wordt gedaan door Team Werk. Deze organisatie helpt mensen die (re-)integreren tot de arbeidsmark. Ze krijgen structuur in hun dag, werken aan hun vaardigheden en worden sociaal sterker.

Background

Door samen te werken helpen wij (en daarmee onze opdrachtgevers) mensen met (re-)integreren op de arbeidsmarkt.

Wat vindt de buurt?

Het doel van Groene Bouwhekken is in de eerste plaats dat de bouwplaats er fraaier uitziet en voorbijgangers, omwonende en winkeliers hierdoor minder overlast ervaren. Om dat te verifiëren doen we af en toe een buurtonderzoek.

In Berkel en Rodenrijs vroegen we de buurt om de bouwplaats te beoordelen vóór en ná de plaatsing van de houten hekken. Om tot een objectief resultaat te komen hebben we gedaan alsof we niet van Groene Bouwhekken zijn. De conclusie: voor de plaatsing beoordeelde slechts 33% van de ondervraagde de bouwplaats met een voldoende. Na de plaatsing beoordeelde wel 87% de bouwplaats met een voldoende. Missie geslaagd!

Groene Bouwhekken in Berkel en RodenrijsGroene Bouwhekken in Berkel en Rodenrijs

Groene Bouwhekken in Berkel en RodenrijsGroene Bouwhekken in Berkel en Rodenrijs

IN OPDRACHT VAN:
IN SAMENWERKING MET:
Gemeente Lansingerland
Logo Bouwloods Utrecht
Logo Groendienst Reinaerde
Logo Team Werk