Groene Bouwhekken met statiegeld

We hebben waanzinnig nieuws. Vanaf heden heffen we statiegeld op Groene Bouwhekken die verkocht worden! Zo motiveren we klanten om gekochte hekken na gebruik bij ons terug te brengen, zodat wij deze kunnen hergebruiken, reparen of recyclen.

Plastic flesjes
Statiegeld lijkt dé methode om straten schoner te houden. Op 1 juli 2021 werd statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd en tijdens de World Clean Up Day op 18 september werden er maarliefst 37% minder plastic flesjes gevonden dan in 2020. Het bewijs is daar! Maar als statiegeld zo goed werkt, waarom zien we dit principe dan nog zo weinig terug in de zakelijke markt?

Innovatie vanuit de bouwsector
In de bouwbranche bestaat het principe ‘statiegeld’ hier al heel lang. Neem de Europallet. Deze fungeert in principe als ruilmiddel, maar als de ontvanger van de goederen geen pallets beschikbaar heeft die retour kunnen, wordt er een borg gerekend. Statiegeld dus. Ook voor andere emballage wordt dit principe gehanteerd. Maar dat is niet het enige! In het kader van circulair bouwen wordt er ook nagedacht over het heffen van statiegeld op bouwmaterialen, zoals hout en beton. “Op deze manier leg je de verantwoordelijkheid van het hergebruik van het materiaal bij de leveranciers en producenten.” vertelt Maarten Markus van Gebiedsontwikkelaar AM in de podcast van BlueCity.

Het circulaire bouwhek
Wij geloven erin en starten dus per direct met het heffen van statiegeld op de bouwhekken die we verkopen. Zo motiveren we onze klanten om aangekochte hekken na gebruik terug te brengen. Dat is belangrijk, omdat onze bouwhekken circulair ontworpen zijn. Dit betekent dat alle onderdelen makkelijk te vervangen zijn en onze hekken gerepareerd kan worden. Ook hekken die stuk zijn nemen we dus retour! Zo voorkomen we dat materiaal onnodig in de container beland. Bovendien hopen we dat onze klanten zuiniger met onze hekken omgaan, doordat er statiegeld op het hek zit.

Niet duurder, maar goedkoper!
De prijs stijgt niet. We blijven de huidige verkoopprijs hanteren, maar vanaf nu is dat inclusief 30 euro statiegeld per hek. Wanneer de koper de hekken weer bij ons terugbrengt krijgt hij dit bedrag terug. Een Groen Bouwhek wordt netto dus zelfs goedkoper! We doen dit omdat we potentiële klanten niet af willen schrikken en huidige klanten tegemoet te komen. We vinden het maken van deze stap dusdanig belangrijk, dat we er graag wat korting voor geven! Hekken die al eerder aangeschaft zijn kunnen met terugwerkende kracht ook aanspraak maken op deze nieuwe regeling.

We zijn het eerste bedrijf wat statiegeld heft op dergelijk bouwmaterieel. We hopen dat ons model als voorbeeld dient voor andere ondernemingen in de bouwsector, zodat de branche duurzamer omgaat met producten en materialen. Natuurlijk blijven al onze producten ook beschikbaar voor verhuur. Heb je een vraag of wil je bouwhekken kopen/huren? Neem contact op of dien een aanvraag in.


Wil je dit nieuws delen? Maak dan gebruik van het persbericht