Het Hof van Cartesius
foto van het Hof van Cartesius

Bezoek aan het Hof van Cartesius

Het Hof van Cartesius is één van de bekendste circulair gebouwde plekken van Utrecht. Hier werken veel kleine, creatieve en duurzame ondernemers. In de Week van de Circulaire Economie brachten wij (Claire en Lisa) een bezoek aan het Hof van Cartesius, kregen we een rondleiding en meer uitleg over circulair bouwen. Natuurlijk zijn onze Groene Bouwhekken circulair én worden ze gebruikt tijdens de bouw, maar dat is wel iets anders dan circulair bouwen. Super interessant dus om hier meer over te leren! In dit artikel deelt Lisa haar ervaring.

Het hof In het kort

Het Hof van Cartesius bestaat uit acht circulaire gebouwen en ruim 1000 m2 groene buitenruimte. Elke unit heeft een circulaire gevel en elke gevel is gemaakt van een ander materiaal. Denk aan oud hout of kunststof. Zo is er een gevel gemaakt van oude treintijdborden van de NS. Alles wordt hergebruikt! De binnentuin wordt beheert door de ondernemers zelf en ook deze is zo duurzaam mogelijk ingericht: ze hergebruiken zelfs het regenwater en er is een wormenhotel waarin groente-, fruit- en etensresten worden omgezet in compost. Daarnaast is er veel ruimte om te tuinieren of buiten te werken.

Zo circulair is het Hof van Cartesius

Het Hof staat bekend om zijn circulaire aanpak: er zijn zo min mogelijk nieuwe materialen gebruikt tijdens de aanleg van deze plek. Hoe ze dat doen legde ze tijdens de rondleiding tot in de puntjes uit! Aan de hand van het R9-model hebben we hun methode voor jullie op een rijtje gezet.

R1 Refuse

De omgeving van het hof is puur functioneel. Ze bouwen alleen wat daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Daarnaast gebruiken ze geen nieuwe materialen als deze ook tweedehands beschikbaar zijn. Zo besparen ze grondstoffen.

R2 Reduce

Het Hof gebruikt zo min mogelijk (nieuw) materiaal en ze delen zo veel mogelijk producten. Less is more! 

R3 Redesign

Ze bouwen volgens de methode ‘Material Driven Design’. Dit betekend dat het proces begint met een materiaal en eindigt met een een bouwconstructie, een nieuw product of een nieuw soort materiaal.

R4 Re-use

Bouwmaterialen krijgen een 2de maar soms ook 3de leven. Als het herbruikbaar is, wordt het ook gebruikt. Bijna alle materialen die het Hof gebruikt werden gezien als afval of restmateriaal, zoals deuren, kozijnen, spanten, schuifpuien, balken en ga zo maar door.

R5 Repair

Er wordt  niets weggegooid als het nog gemaakt kan worden! Een groot deel van de installaties zijn door andere bedrijven afgeschreven, maar door reparatie kan het nog jaren mee op het Hof. Ook zo gaan ze verspilling tegen.

R6 Refurbish

Al het meubilair wat in het hof staat is al een keer gebruikt. Ze hebben het opgeknapt waardoor het nu weer klaar is voor een nieuw leven.

R7 Remanufacture

Van 2de hands materiaal maken ze totaal andere producten. Zo hebben ze bijvoorbeeld een keuken gemaakt van het houtafval van hun eigen bouw.

R8 Repurpose

Ook krijgen product een heel ander functie; oude perrons worden hier bijvoorbeeld hergebruikt als fundering.

R9 Recycle

En natuurlijk recyclen ze ook. Zo hebben ze van glas een fundering gemaakt! Dit heet glasschuim, het bestaat uit 100% gerecycled glas dat samen met een opschuimmiddel verhit wordt, zonder andere toevoegingen.


Ben je geïnspireerd en wil je ook circulair bouwen? Breng dan zelf een bezoek aan het Hof van Cartesius!

> neem contact op om de mogelijkheden te bespreken