Background

Duurzaam

 

Een duurzaam gebouw begint met een duurzame bouwplaats.

Onze producten zijn duurzaam in ieder opzicht. Dat is voor ons vanzelfsprekend.

Wij streven naar een minimale milieubelasting van onze producten. Dat geldt voor de materialen die we gebruiken en hoe we ontwerpen, maar ook wat er met ons hek gebeurd als het stuk gaat of afgeschreven is. Een cyclus van bouwhek tot bouwhek, dat is wat ons betreft een duurzaam en circulair bouwhek.

Wij maken onze bouwhekken en plantenbakken van PEFC gecertificeerd Douglas hout. Groene Bouwhekken kunnen eenvoudig gerepareerd worden en wanneer ze toch te veel beschadigd zijn worden de onderdelen gebruikt om andere hekken te repareren.

circulair houten bouwhek

Circulair ontwerp

Al onze producten zijn circulair ontworpen. Dit betekent dat alle losse onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden. Hierdoor kunnen onze producten, vaak zelfs op locatie, gerepareerd worden. Doordat de hekken van hout zijn, kan ook graffiti er zo af geschuurd worden. 

Minder afval

Mocht een hek toch te veel schade hebben, dan halen we ‘m uit elkaar en repareren we met de onderdelen die nog bruikbaar zijn andere hekken. Zo minimaliseren we de hoeveelheid afval die we produceren. De kleine hoeveelheid afval die toch ontstaat, doneren we aan organisaties die er nog wel iets mee kunnen.

Background

“Circulariteit begint aan de tekentafel. Ons bouwhek is ontworpen om onderdelen te vervangen.”
– Matthijs Ariens (productontwerper)

Materiaal

Onze bouwheken worden gemaakt van Douglas hout. Het hout is onbehandeld, want dat is beter voor het milieu. Het zorgt er ook voor dat het hout verkleurd, wanneer het blootgesteld wordt aan UV-straling. Bij oplevering is het hek licht van kleur, na een paar maanden wordt het hek grijs.

Statiegeld

Groene Bouwhekken worden in principe verhuurt. Wanneer een hek toch verkocht wordt hanteren we een statiegeld-principe. Een bouwhek wordt hierdoor niet duurder; de verkoopprijs is inclusief 30 euro statiegeld. Bij inlevering van het bouwhek krijgt de koper het statiegeld terug.

PEFC keurmerk

We werken alleen met  PEFC-gecertificeerd hout. PEFC is wereldwijd hét onafhankelijk keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. Het geeft dus aan dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos en dat het bos in stand blijft. Het hout wordt van bos tot eindproduct gevolgd om het keurmerk te valideren.

NL Greenlabel

Groene Bouwhekken werkt aan het meetbaar verduurzamen van de leefomgeving en onderschrijft de NL Greenlabel Principles.

Groene Bouwhekken NL Greenlabel

Artikelen over duurzaamheid